Biserica "Buna Vestire" a fostei mănăstiri Bisericani


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1512
Importanta: B
Cod LMI: NT-II-m-B-10591
Adresa: 14
Localitate: sat BISERICANI; comuna ALEXANDRU CEL BUN
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 12-Jun-2009

Biserica "Buna Vestire"a manastirii Bisericani, a fost zidita in 1512 de Stefanita Voda pe locul unui schit din lemn.
Mai tarziu, in 1535, Petru Rares o inzestreaza si o infrumuseteaza. La fel au facut si Constantin Movila, Stefan al II-lea Tomsa, Radu Mihnea si Miron Barnovschi.
La inceputul sec.XVII schitul Bisericani ajunsese sa se numere printre cei mai mari proprietari funciari ai vaii Bistritei.
Au urmat perioade mai dificile si pe la mijlocul secolului XVIII biserica a ajuns o ruina, fiind refacuta din temelii in 1786.
Urmeaza o alta perioada constructiva pana in 1863, cand intregul complex va fi abandonat. In 1885 se amenajeaza aici un penitenciar, iar in 1905 devine sanatoriu pentru tuberculosi.
Vechea biserica a lui Stefanita Voda s-a pastrat in forma ei initiala pana in 1637 cand i se adauga la sud-vest, turnul-clopotnita, apoi in 1786 nava bisericii este refacuta din temelii, dupa cum aflam din pisania de la intrare:
" Aceasta sfanta biserica ce praznuieste Buna Vestire, fiind intaiu zidita de Stefan Voda, fiul lui Bogdan Voda din leat 7020 (1512) si fiind invechita si pornita spre rasipire s-au prefacut din temelie de iznoava cu ajutorul si mila lui Dumnezeu, in zilele luminatului Domnului nostru Constantin Dimitrie Moruzu Voievod, prin silinta si osteneala ieromonahului Ioil, egumen de Bisericani, leat 1786, iunie 20."
Intrarea in biserica se afla spre sud-vest, sub turnul-clopotnita.
Sanurile laterale au forma dreptunghiulara, pe cel sudic fiind amplasat un cadran solar, din piatra.
Absida Altarului de forma pentagonala are doua ferestre mari.
Pe latura de miazanoapte unde alunecarile de teren constituie un permanent pericol, s-a construit un zid de sprijin care acopera sanul nordic si tot corpul bisericii.
Are o singura turla pe naos, asezata in zona dintre absidele laterale.
Pe fatadele de nord si de sud, naosul are cate doua ferestre, iar in partea sa vestica se afla usile scarilor ce duc in turn si la tainita de sub acoperis.
Biserica nu are zugraveala decat pe calota si pandativii boltilor. In schimb catapeteasma executata in 1786, este de o rara frumusete, bogat ornamentata intr-o mare varietate de culori.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )